Expoziţie de pictură “SIMFONIA PRIMĂVERII” – Slatina
- Vernisaj: 4 aprilie 2016
- Galeria ARTIS, în cadrul Muzeului Județean Olt
- Parteneri oficiali: Muzeul Județean Olt, Consiliul Județean Olt, Galeria ARTIS
Avem deosebita onoare de a vă aduce în atenție cea mai recentă expoziție de pictură expresionist abstractă, semnată de către maestrul Constantin Mihalache, intitulată “Simfonia primăverii”, al cărei vernisaj va avea loc luni, în data de 4 Aprilie, ora 17.00, la Galeria Artis din municipiul Slatina, în cadrul Muzeului Județean Olt. Până în prezent, artistul a susţinut numeroase expoziţii, debutând în oraşe importante, precum: Bucureşti (2013) în cadrul Bibliotecii Naţionale a României ş Timişoara (2014) în cadrul Galeriilor de artă Popa Popa’s.
În anul 2014, pictorul primește o recunoaștere internațională a talentului său, cu lucrarea intitulată – Marea Nipona (Japan Sea) în cadrul unei competiții la care au participat 647 de lucrări, aparţinând artiştilor din 19 ţări din toată lumea. Participare activ în cadrul ediției a II-a (2014) și a III-a (2015) a Festivalului Internaţional de Poezie „Mihai Eminescu”, găzduit la Muzeul de Artă din Craiova și la Țicleni, Târgu Jiu. În 2015, expune în Vâlcea, la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, la invitația președintelui Cenaclului artelor al Societății Culturale Anton Pann.
Nu în ultimul rând, participă la o expoziţie de grup, în București (2015), cu prilejul primei ediții a Târgului Artiștilor Independenți, găzduită de către Galeriile BMR. Artistul va participa la Școala internațională de vară “Constantin Brâncuși” dedicată artelor (“Reflecții ale moștenirii latine în arta lui Constantin Brâncuși” 9-19 iunie 2016) – organizată și găzduită în regiunea Olteniei de către Centrul Internațional pentru Artă și Creație Constantin Brâncuși, Academia Internațională “Mihai Eminescu” și Clusterul Cultural “Tara Litua”.
Fiecare lucrare este un exemplar unicat, realizată manual într-o singură ediţie – cu vopsele pe bază de apă. Artistul utilizează tehnica fluidă şi tehnica mixării vopselurilor direct pe pânză, contribuind astfel la statuarea unei imagini ce se doreşte a fi universală.
Constantin Mihalache folosește tratamentul expresiv al materiei, formele abstracte şi culorile cele mai variate, iar printre temele abordate regăsim preponderent, natura, timpul şi spaţiul, emoţiile şi trăirile umane etc. Artistul îşi propune să părăsească convenţionalul pentru a crea cu originalitate, inovaţia.
“Pictura lui Constantin Mihalache care-l definește ca artist plastic de înaltă ținută estetică nu este nici imitativă, nici stereotipă. Ea ar putea continua expresionismul abstract inițiat de Kandinsky la o altă scară vizionară, la o abstractizare desprinsă dintr-o lume dominată de progresele tehnice și dominantă prin nevoia de sensibilitate mentală. Petele de culoare și curbele prezentate într-un mod laborios, organizat și estetic nu oferă doar decorul unei lumi lăuntrice trăite la superlativul absolut. În tablourile sale culorile se îngemănează și se interpătrund în ele însele într-o complementaritate picturală vizuală și tactilă catifelată și răscolitoare în același timp, sevele curg precum în poezia Sara pe deal a lui Mihai Eminescu „apele plâng, clar izvorând în fântâne” , adunându-se apoi în ele însele precum „corola de luminii a lumii” care sub nici un chip nu o poate strivi nimeni, niciodată.” (Liliana Boian Terziu – poetă)
Interviu OLT TV